top of page
De Wonderkamer

In 2015  ben ik afgestudeerd aan ArtEZ in Arnhem met 'De Wonderkamer'. Deze installatie heb ik in 2019 verbeterd uitgevoerd en in september 2019 heeft hij een maand lang in Rozet (Erfgoedcentrum - bibliotheek Arnhem) geëxposeerd gestaan. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het werk omvat letterlijk een ruimte waarin je je tijdelijk op reis waant. Je verdwijnt voor een paar minuten in een andere wereld. Via een slakkenhuis-ingang kom je in een ronde ruimte van 4 meter diameter en 3 meter hoog. In deze ruimte hangen acht papieren lampenkappen. De lampenkappen bewegen, ze draaien als een planetarium om hun eigen as heen. Wanneer ze aan gaan, verbeelden zij harmonieus een eeuwenoud verhaal. Dit wordt verbeeld op de wanden. Schaduwen en projecties zweven rond door de ruimte. De schaduwen bewegen groter en kleiner wordend op het doek en ontmoeten elkaar. Het verhaal wordt op verschillende wijzen verbeeld: de lampenkappen met hun fijne snijwerk, de schaduwen op het doek, door geluid en muziek. Na drieënhalve minuut is het verhaal ten einde en gaat de centrale lamp weer aan. Je beleeft het verhaal alsof je in een oude toverlantaarn zit. 

In de papieren kappen zijn fijne uitsneden gemaakt. Het fijne papiersnijwerk refereert aan de Japanse papierkunst. Het papiersnijwerk is langzaam in rust tot stand gekomen. In de afbeeldingen wordt een Japans sprookje verbeeld. De gehele installatie geeft een sereen, meditatief beeld: de wanden en de lampen zijn wit, de ruimte is rond, de lampen zijn rond en draaien gestaag om hun eigen as. De slakkenhuis-vormige ingang en de ronde serene ruimte symboliseren bescherming en veiligheid.

Het sprookje gaat over goed en kwaad, donker en licht, zwart-wit: een verhaal in tegenstellingen. Een thema dat overal in de wereld speelt en daarmee ook het lot van mensen hun thuis zijn / zich thuis voelen kan bepalen. De installatie zorgt ervoor dat je even ‘verdwijnt’. Het verbeeldt de wereld op een poëtische wijze.

bottom of page